1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Илияна Йотова: ГЕРБ ще прибере разликата от препродаването на дюните в Несебър, за да си купи изборите

Илияна Йотова: ГЕРБ ще прибере разликата от препродаването на дюните в Несебър, за да си купи изборите

Сумата възлиза на около 3,5 млн. лв.

ГЕРБ ще прибере разликата от препродаването на скандалните земи с дюни в Несебър, която възлиза на около 3,5 млн. лв., за да си купи изборите. Такава информация е достигнала до структури на БСП. Това обяви в ефира на bTV „червеният” депутат Илияна Йотова. Според нея има няколко важни въпроса, които трябва да бъдат изяснени около аферата „Дюнигейт”. „Не може да продаваш земи по Черноморието за 20 лв. квадрата, колкото струват плочки”, заяви Йотова.

Има ли конфликт на интереси, кои фирми са изкупували земите, продължават ли да се внасят заявления за освобождаване на земи от горския фонд, попита още социалистката. За съмнителната сделка сигнализира екологът Тома Белев в последните дни на 2012 г. Тогава те алармираха, че багер копае в защитен терен от Натура 2000 край морето. Ден по-късно от ведомството на Найденов организираха извънредна пресконференция по случая, обяснявайки, че строежът се спира по нареждане на премиера и започват експертни проверки на казуса. Прокуратурата проверява случая.

Земеделският министър Мирослав Найденов призна пред bTV, че апетитните имоти в Несебър са придобити без търг. По новото законодателство обаче това вече не е възможно. „Преписките са започнали, когато е действал старият закон. Промени се начина на оценка”, заяви той. Найденов обясни, че е говорил с първия купувач на имота, който е тъст на шефа на БФС Борислав Михайлов.

„Той каза, че през 2007 г. е имал бизнес с бунгала съседно до дюните. Казали са му, че ще му дадат земя от горския фонд. Инвеститорът е купил не само земя, а и инвестиционен проект. Били са в контакт много преди сделката”, обясни Найденов. По думите му, са платени 2 млн. лв. Останалата част от сумата трябвало да се преведе след изпълнението на проекта. Крайната цена според Найденов била 40 лв. на квадрат.

„Няма как да оправдаете тази цена. Разликата от 3,5 млн. лв. ще бъде разделена между няколко човека и това без ваше знание няма как да стане”, контрира Илияна Йотова. Мирослав Найденов й отвърна като припомни скандала с брата на Сергей Станишев, който се сдобил с имот на Карадере за едва 7,7 лв. на квадрат.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.