1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Има опасност от изтичане на нефтопродукти в река Дунав

Има опасност от изтичане на нефтопродукти в река Дунав

Българската страна има готовност да предприеме съответните действия

Танкерът "Патрик", превозващ дизелово гориво, е заседнал в плитчина по река Дунав. Има опасност от изтичане на нефтопродукти, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на унгарските власти. По информация на РИА Новости на борда има 1.2 милиона тона гориво.

Инцидентът с кораба, плаващ под сръбски флаг, е станал в Унгария, на 100 километра южно от столицата Будапеща. Екипажът на кораба не е пострадал. Специалисти, ангажирани с проблема, разработват варианти за безопасно източване на горивото от авариралия кораб.

До момента няма постъпили сигнали за аварийни инциденти по река Дунав, съобщиха за "Новинар" от Басейнова дирекция - Плевен, която отговаря за управлението на водите в Дунавския район. Във връзка с инцидента със заседналия танкер е поискана информация от унгарската страна чрез механизмите на Международната комисия за опазване на реката.

Българската страна има готовност да предприеме съответните действия, ако има заплаха за достигане на евентуално замърсяване до българския участък на Дунав, категорични са експертите.

В края на ноември миналата година отново е имало заплаха от разлив на нефтени продукти по река Дунав. Причината е бил потънал кораб край град Русе. От Басейнова дирекция са извършили проверка във връзка с този инцидент, а „Морска администрация” - Русе е предприела мерки за опазване на водите на реката.

Горивните камери на потъналия плавателен съд са проверени за изтичане и е установено, че не пропускат. Веднага са поставени две секции бонови заграждения. Нефтосъбирач „Поморие” е обрал малките налични разливи, получили се при потъването. По този начин е бил предотвратен разлив на гориво във водите на река Дунав.

Опасност от замърсяване на река Дунав заради разлив в Унгария е имало и в началото на ноември 2010 г. Тогава е била замърсена река Раба, която се влива в Дунав, за да стигне до Черно море. Изтекли са между 600 и 700 хиляди кубични метра токсични вещества - смесица от метални окиси, отделени при ранните етапи на производството на алуминий. Замърсяването е засегнало район в радиус от 40 квадратни километра, предимно земеделски земи и населени места.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.