1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Има опасност река Мараш да наводни обработваеми земи в Стралджанското блато

Има опасност река Мараш да наводни обработваеми земи в Стралджанското блато

Не са осигурени стредства за отводняване на "Напоителни системи" - Ямбол

Не са осигурени стредства за отводняване на "Напоителни системи" - Ямбол. В момента за втори път има опасност река Мараш да наводни обработваеми земи в Стралджанското блато. За тази година няма сключен договор за поддържане на водните обекти, информира БНТ.

Нивото на река Мараш в района на стралджанското село Атолово е повишено. Има опасност водната стихия да прелее и отново да скъса дигите и да залее за втори път 22 хиляди декара в Стралджанското блато. През вчерашния ден техника изгребва наносите, за да подобри проводимостта на реката.

"Не се осигуряват средства за "Напоителни системи" да поддържа обектите, предпазващи от вредното въздействие на водите. Имаме сключен договор за миналата година ... до 31 декември и бяха осигурени някакви минимални средства, които не могат да покрият направените разходи”, коментира Инж. Стоян Стоянов, ръководител на хидротехнически район Ямбол.

На 7 януари цялото Стралджанско блато е било наводнено и оттогава помпената станция работи без прекъсване. "Напоителни системи" - Ямбол са въстановили скъсаните диги и са надградили над 1 километър от съществуващите прегради, за да не допуснат ново наводнение, но нивото на Мараш непрекъснато се покачва.

"Очакваме след тези щети около 40-50 хил. лв. разходи за възстановяването на река Мараш и за отводняването на Стралджанското блато”, допълни Стоянов.

Специалистите твърдят, че се обръща внимание само когато има наводнения, а не се отпускат никакви средства за превантивни действия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.