1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Има потенциал за оптимизиране на технологията за произвеждане на електроенергия от слънцето

Има потенциал за оптимизиране на технологията за произвеждане на електроенергия от слънцето

Това заяви Никола Газдов, председател на Българската фотоволтаична асоциация

Има потенциал за оптимизиране на технологията за произвеждане на електроенергия от слънцето, от гледна точка на въвеждане на иновации и на икономии от мащаба на елементите. Това каза пред телевизия България он Ер Никола Газдов, председател на Българската фотоволтаична асоциация.

Намаляването на цените на фотоволтаичните технологии, до голяма степен се дължи на свръхпроизводство, компаниите не могат да реализират продукцията си, пълнят складовете с компоненти, които не са продадени и, съответно, са принудени да продават на много ниски цени, вероятно под себестойност, каза още той.

Газдов беше категоричен, че спадът в цените на произвежданата от фотоволтаици електроенергия през последните 2 години, няма да се повтори през тази година или следващата. Със сигурност от 2013 година нататък, цената ще се стабилизира, или поне ще пада с по-бавни темпове. Сега сме на ценови равнища предвидени от Европейската фотоволтаична асоциация за 2015 година, допълни Никола Газдов.

Намаляването с 54% на изкупната цена на електроенергията, произведена от фотоволтаици, ще засегне изключително много инвестициите в този вид "зелена" енергия, подчерта Газдов.

Това на практика ще ликвидира пазара при изграждането на малки покривни системи с до 15 киловата пикова мощност. С тези цени е невъзможно да започне развитие на този сегмент и да се даде възможност на хората, които плащат добавката за "зелена" енергия в своите сметки за ток, да имат възможност сами да си произведат електричеството, допълни Никола Газдов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.