1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Има пропуски в поддръжката на язовирите в Монтанско

Има пропуски в поддръжката на язовирите в Монтанско

Водоемите трябва да са наполовина празни преди да започне активното снеготопене

Язовирите трябва да са наполовина празни преди да започне активното снеготопене. Това е разпоредил областният управител на Монтана Ивайло Петров на кметовете на общините Монтана, Бойчиновци, Чипровци и Георги Дамяново. Извършена през октомври миналата година проверка не е установила сериозни проблеми в състоянието на водоемите, но има пропуски в поддръжката им, предаде БНР.

Затлачени изпускатели, преливници, покрити с мрежи, непочистени сухи откоси на язовирните стени и слягане на участъци от тях. Това са част от нередностите, открити при извършените проверки. Според областния управител Ивайло Петров най-тревожно е състоянието на язовир "Волога" край село Гаганица, община Берковица.

На организирани вчера и днес срещи кметовете на общини и населени места са подписали протоколи с предписания. Те трябва да осигурят безопасността на водоемите възможно най-бързо, като набавят чували с пясък за изграждане при необходимост на временни диги, да организират ремонта на изпускатели и почистването на преливници и да запознаят населението с необходимите действия при опасност от наводнения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.