1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Има риск в четири района на страната да не бъдат изградени регионални депа за отпадъци

Има риск в четири района на страната да не бъдат изградени регионални депа за отпадъци

Такса смет за жителите на Провадия, Пазарджик, Своге и Кочериново може да се повиши

Заместник-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева предупреди, че има риск в четири района на страната да не бъдат изградени регионални депа за отпадъци. Ако до средата на 2012 г. Провадия, Пазарджик, Своге и Кочериново не успеят да подготвят документите за строителство, няма да получат еврофинансиране по програма "Околна среда", обясни в интервю за БНР Василева.

В Кочериново проектът е прехвърлен за решение към общините Благоевград, Кюстендил и Дупница. Ако четирите регионални депа не бъдат построени, ще се повиши такса смет за жителите на тези общини.

До средата на 2012 г. трябва да бъде договорено усвояването на всички евросредства за пречиствателни станции за отпадни води и канализация, но вероятно 20 общини с над 10 000 жители няма да успеят да подадат проекти преди крайния срок през февруари.

Страната ни ще поиска двойно повече пари за сектор "Води" за периода от 2014 година, заяви Василева. Възнамеряваме да заложим минимум двоен бюджет за водите, което означава 1,4 млрд. евро. Неизграждането на депата за отпадъци и на пречиствателните станции, за което България има задължение като страна членка на ЕС, означава, че може да има и санкции, подчерта заместник-министърът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.