1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Императорските пингвини прекарват на плаващи ледени блокове една трета от живота си

Императорските пингвини прекарват на плаващи ледени блокове една трета от живота си

Така те си почиват и се спасяват от морските хищници

Учени за пръв път изследваха подробно живота на императорските пингвини с използването на датчици, които позволяват да се следи движението на птиците във водата. Изясни се, че тези пингвини прекарват на плаващи ледени блокове една трета от живота си, като така си почиват и се спасяват от морските хищници, предаде РИА Новости.

Японски и американски учени за пръв път изучиха „ритъма на живот” на императорските пингвини. Досега за живота на тези птици нямаше много данни, тъй като голяма част от времето те прекарват във водата, където трудно се проследяват. Обаче използването на новите технологии – специални датчици, които бяха закрепени по тялото на птиците, – позволи да се получат точни данни.

Изясни се, че императорските пингвини прекарват във водата общо около 70% от времето си, през което ловят риба, а през останалото време се намират върху плаващи парчета лед. Учените отбелязват, че на леда птиците почти през цялото време почиват, като спокойно стоят на едно място. Според получените данни от датчиците, пингвините могат да се намират непрекъснато във водата до 4,8 часа. Според сътрудника на университета Фукуяма Шиничи Ватанабе плаващите ледени блокове играят важна роля в живота на императорските пингвини и поради това, че служат за убежище от хищниците, в частност от леопардовите тюлени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.