1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Индия е склонна да подпише споразумението за климата

Индия е склонна да подпише споразумението за климата

Дипломатическите преговори стават все по-усилени в последния ден на климатичните преговори под егидата на ООН в Канкун, Мексико

Индия заяви за първи път, че може да приеме сключването на правно обвързващо международно споразумение за климата, съобщи агенция "Франс-прес", цитирана от БГНЕС.

Министърът на околната среда Джайрам Рамеш подчерта, че страната не е готова да стане част от такъв договор още сега, защото не знае как ще изглежда споразумението. "Всички страни трябва да поемат обвързващи задължения с подходяща правна форма", заяви Рамеш, докато дипломатическите преговори стават все по-усилени в последния ден на климатичните преговори под егидата на ООН в Канкун, Мексико.

"Индия не смята, че е готова да встъпи в правно обвързващо споразумение на този етап, защото не знаем какво е съдържанието на това споразумение, не разбираме какво е наказанието за неизпълнение и не разбираме каква е системата за мониторинг на правно обвързващото споразумение. Затова нека почакаме. Да поговорим за това", зяви министърът.

САЩ, ЕС и Япония оказват натиск върху Индия и Китай да поемат обвързващи задължения за намаляване на въглеродните емисии. Развиващите се азиатски икономики от дълго време се съпротивляват на подобни призиви с аргумента, че богатите страни носят историческа отговорност за климатичните промени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.