1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Индия и Китай дадоха подкрепата си за сделката от Копенхаген

Индия и Китай дадоха подкрепата си за сделката от Копенхаген

Споразумението предвижда ограничаване на глобалното затопляне

Индия и Китай станаха последните големи икономики, които формално подкрепиха споразумението за климата, сключено през декември в Копенхаген информира dnevnik.bg. То предвижда незадължителни ограничения на емисиите вредни газове и индийският министър на околната среда Джайрам Рамеш вчера изрично подчерта, че става дума само за политически документ, който не бива да се възприема като нещо извън преговорите за климата в рамките на ООН.

Двете държави са част от групата BASIC, включваща още САЩ, Бразилия и ЮАР. Те се отцепиха в края на форума в датската столица и сключиха необвързваща сделка, към която поканиха да се присъединят всички останали. Това сториха - и то с видимо разочарование - ЕС и още над 100 държави. САЩ обявиха формалното си включване в споразумението в края на февруари, но под друго условие - да се изясни статутът на този текст на голямата среща за климата в края на 2010 г. в Мексико.

Изявата на двете азиатски страни дойде броени часове преди еврокомисарят по климата Кони Хедегор да обяви официално стратегията си за ускоряване на международните преговори за климата. Очакваше се тя да представи своеобразна пътна карта към сключване на договор с обвързващи климатични цели и налагане на приетите от ООН правила.

Споразумението от Копенхаген предвижда ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий над доиндустриалните нива до 2020 г. и отпускане на 100 млрд. долара за целта. То посочва начините за ограничаване на затоплянето, но не задължава замърсителите на атмосферата да предприемат конкретни стъпки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.