1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Индонезия и Малайзия обвиняват ЕС в протекционизъм

Индонезия и Малайзия обвиняват ЕС в протекционизъм

Причина за недоволството е становище на Брюксел

В писмо до Европейската комисия президентът на Индонезия и премиерът на Малайзия обвиняват Европейския съюз в протекционизъм относно палмовото масло, използвано за производство на биогорива. Двете страни обмислят да внесат жалба пред Международната търговска организация и заплашват с излизане от Парижкото споразумение за климата.

Причина за недоволството на двете азиатски страни е становището на Брюксел, че горивата от палмово масло са вредни за климата, тъй като заради тях се изсичат огромни площи девствени джунгли. В регламента за възобновяемите енергийни източници е предвидено да се спре финансовата подкрепа за биогорива, добити чрез промяна на статута на земи, в резултат на която се разрешава изсичането на джунгли. В тази връзка палмовото масло се счита за суровина с голям риск за горите. За внос в Европейския съюз ще се допуска единствено производството от малки стопанства, които не разширяват плантациите си за сметка на джунглите. "Не забраняваме импорта на палмово масло, но настояваме то да е от устойчиво производство", поясни говорител на Комисията и допълни, че Брюксел ще продължи диалога с азиатските държави.

От своят страна Индонезия и Малайзия смятат, че са третирани несправедливо, тъй като Брюксел счита палмовото масло за рисково, за разлика от соята. Според Джакарта и Куала Лумпур няма научни доказателства за това твърдение, особено след като плантациите в двете държави не били разширявани от години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.