1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Инспектори на ИАРА са извършили проверки по водоеми в страната

Инспектори на ИАРА са извършили проверки по водоеми в страната

Снимка:

Близо 1800 метра бракониерски мрежи са иззети

Близо 1800 метра бракониерски мрежи и други незаконни риболовни уреди, включително и такива за електорулов са иззети при проверки на инспектори на ИАРА по водоеми в страната. Хванати са също двама бракониери и са съставени общо 19 акта на други нарушители на Закона за рибарството и аквакултурите.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Плевен са извършили проверки по река Дунав. В района на местността „Китката” са хванати 4 лица, извършващи любителски риболов без билети. Съставени са им актове, а риболовните им уреди са отнети. Инспекторите са продължили проверката и в канала на остров „Персина”. Там са заловени двама бракониери, извършващи стопански риболов без разрешителни. На нарушителите са съставени актове, като от тях са иззети 5 бр. риболовни мрежи с обща дължина 100 метра. При р. км 568 срещу опашката на остров „Милка”, инспекторите на ИАРА Плевен са забелязали да тръгва рибарска лодка. Същата е настигната от контролните органи и е извършена проверка. В лодката е открита риболовна мрежа с марка. Държанието на лицето от лодката, озадачава инспекторите и това ги кара да се върнат на острова. Там са открити добре прикрити акумулаторна батерия, кепче и 5 бр. сомчета в чувал. Уредите са конфискувани, а рибата е върната във водата.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Велико Търново са извършили проверки по реките Дунав, Росица и язовир „Александър Стамболийски“. На река Дунав при гр. Свищов в участъка между лимана при ХК “Свилоза” и р. км 560 са открити и извадени от водата 4 бр. бракониерски мрежи с обща дължина 300 метра. Те са иззети и е съставени констативен протокол срещу неизвестен нарушител. На язовир “Александър Стамболийски” е извършена проверка в участъка от язовирната стена до землищата на гр. Бяла Черква и с. Михалци. Проверени са 108 любители риболовци. Инспекторите са съставили 14 акта на лица за риболов без билети и чрез косене. Риболовните уреди на нарушителите са иззети.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Габрово са извършили проверка по вода на язовир „Александър Стамболийски“. В района на местността “Сухото дере” са открити 3 броя бракониерски хрилни мрежи в работно положение с приблизителна дължина 150 метра. Уловената в тях 30 кг риба /сом, червенопер, каракуда и шаран/ е върната обратно във водата. Съставен е констативен протокол срещу неизвестен нарушител.

В рамките на три последователни дни, инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Шумен са извършили дневни и нощни проверка по вода и суша на язовир „Тича“. В района на „Тушовски ръкав“ са открити 7 бр. хрилни мрежи в работно положение с обща дължина 920 метра. В района на островите са намерени 8 бр. парагад в работно положение с обща дължина 2000 метра. Всички риболовни уреди са иззети и са съставени констативен протоколи срещу неизвестни извършители. Уловената около 30 кг риба /каракуда, сулка и платика/ е освободена и върната във водоема.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Кърджали са извършили проверки на язовирите “Кърджали”, „Студен кладенец” и Вълкович”. Открити и извадени от водоемите са 5 бр. бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 290 метра. Те са иззети и са съставени констативни протоколи срещу неизвестен нарушител. Уловените 10 бр. риби от вида каракуда са върнати обратно във водата.

По подаден сигнал от любители риболовци, инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Стара Загора със съдействието на служители от Полицейски участък Гурково са извършили проверки на язовир “Жребчево“. В местността „Римски мост“ е хванат нарушител, извършващ риболов посредством забранен риболовен уред /търмък/, с което нарушава разпоредбите на Закона за рибарството и аквакултурите. На лицето е съставен акт, като от него е иззета една въдица с макара. Уловената 20 кг риба – толстолоб, е дарена на Зелени Балкани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.