1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Инспектори на ИАРА са извършили проверки по водоеми в страната през почивните дни

Инспектори на ИАРА са извършили проверки по водоеми в страната през почивните дни

Снимка:

Съставени са и 9 акта на нарушители

560 метра бракониерски мрежи и незаконни риболовни уреди са иззети при проверки на инспектори на ИАРА по водоеми в страната през почивните дни. На река Дунав е заловен и бракониер, извършващ нерегламентиран стопански риболов. Съставени са и 9 акта на нарушители.

През почивните дни инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА София са извършили проверки на язовир „Искър“. В местността „Щъркелово гнездо“ са открити 2 бр. бракониерски мрежи с обща дължина 100 метра и размер на окото 30 мм. Уловените в тях 20 бр. костур са върнати във водата. В местността „Воин дол“ също са намерени и извадени две бракониерски мрежи с обща дължина 100 метра и размер на окото 30 мм. В местността „Устието“ на река Шипочница са открити още две бракониерски мрежи с обща дължина 60 метра и размер на окото 25 мм. Уловената в тях риба /26 бр. костур и 12 бр. червеноперка/ е освободена и върната във водата. Всички мрежи са иззети и са съставени констативни протоколи срещу неизвестени извършители.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Благоевград са извършили проверка на язовир “Стойковци”, в землището на с. Логодаж, община Благоевград. Открита и извадена от водата е една бракониерска мрежа с дължина 50 метра. Уловената в нея риба – щука с тегло 4.00 кг е върната обратно във водата. Мрежата е иззета и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

През почивните дни, инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Перник са извършили 6 проверки на водоеми в област Перник.  Съставен е един акт на лице, извършващо риболов без билет за любителски риболов на разрешено за риболов място. При проверка на язовир „Студена“ са открити и иззети 4 бр. бракониерски хрилни мрежи с обща дължина около 200 метра и големина на окото 40 мм. Уловената около 5 кг риба – морунаш и костур, е върната във водата. Мрежите са иззети и е съставен протокол срещу неизвестен извършител.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Пазарджик съвместно с любители риболовци са извършили нощна проверка на язовир “Батак“.  Намерена и извадена от водата е бракониерска мрежа с дължина 50 метра и размер на окото 40 мм. Уловената в нея 10 кг риба – костур и червеноперка, е освободена и върната обратно във водата. Мрежата е иззета и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Плевен през почивните дни са извършили проверки по река Дунав. При речен километър 646 на остров „Липия”  са установени в работно положение във водата 9 бр. риболовни мрежи без марки, които са извадени и конфискувани. Заловен е и риболовец, извършващ нерегламентиран стопански риболов. На нарушителя е съставен акт. В канала на остров „Персина” са открити 4 бр. винтера без марки. Те са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител. Проверени са и 10 риболовни кораба, но нарушения не са констатирани.

За периода от 1 до 6 май, инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Монтана са извършили проверки на язовир „Огоста“ и по река Дунав. На язовир "Огоста" проверката е била съвместно със служители на РУ „Полиция“ Монтана. Там са съставени 2 акта на лица за извършване на любителски риболов без билет.  Риболовните уреди на нарушителите са иззети. На  река Дунав при р.км 742 и 743 и на блатото  в кв. "Момин брод"  са проверени любители риболовци, като нарушения не са констатирани.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Враца през почивните дни са извършили проверки на язовир “Балкана” в землището на с. Главаци, община Криводол и реката, намираща се между язовирите “Девене” и “Три Кладенци”. Общо са хванати 6 лица, извършващи риболов по време на забрана. На нарушителите са съставени 6 акта, съгласно Закона за рибарството и аквакултурите.  Риболовните им уреди са иззети и са на съхранение в ИАРА Враца. Във водоемите са върнати около 9.100 кг риба – каракуда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.