1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Инсталациите за слънчева енергия в САЩ са се удвоили

Инсталациите за слънчева енергия в САЩ са се удвоили

Електроенергийните компании издигат соларни паркове край големите градове и в пустините

Слънчевата енергия може най-сетне да стане популярна. Високите цени, които от години я правеха непрактична като основен източник на енергия, се понижават рязко. Електроенергийните компании издигат соларни паркове край големите градове и в пустините. Градивни финансови планове правят слънчевата енергия по-реалистична от всякога за домовете, информира Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В САЩ инсталациите за слънчева енергия са се удвоили миналата година и се очаква отново да се удвоят тази година. Планирана е повече слънчева енергия от всяка друга, включително ядрена, или добивана от вятър, газ или въглища.

Делът на слънчевата енергия при компаниите за производство на електроенергия е малък. Но е обещаваща. Слънцето разпръсква повече чиста енергия на планетата за един час, отколкото хората използват за година, а светлата част от деня е частта, в която е най-необходимо електричество. Слънчевите панели могат да бъдат инсталирани близо до местата, където хората ползват енергия, като така да се намалят или премахнат разходите за преноса на електроенергия чрез мрежа.

Слънчевата енергия срещаше пречки заради цената. Тя все още е около три пъти по-скъпа от електроенергията, произвеждана от природен газ, според оценките на службата за енергийна информация.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.