1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Интерактивна карта улеснява гражданите в разделното изхвърляне на отпадъци

Интерактивна карта улеснява гражданите в разделното изхвърляне на отпадъци

Целта е да се повиши процента на рециклирани отпадъци на територията на София

По идея на “Зелена София” заработи сайт с интерактивна карта, на която гражданите на София бързо и лесно ще могат да намерят информация как и къде да изхвърлят разделно всички видове битови отпадъци.

На адрес www.waste.sofia.bg е посочено местоположението по квартали на най-близките контейнери за разделно събиране на хартия, метал, пластмаса и стъкло; на контейнерите за зелени отпадъци, както и на общинските площадки за предаване на вторични суровини. Сайтът съдържа информация и за всички останали видове отпадъци и режима на тяхното събиране – със заявка или по график и съответните телефони за контакт.

Готови са и информационните стикери за всички 24 района на София, които подробно и разбираемо разясняват какво трябва да правят столичани с отпадъци като мебели, строителни материали, остаряло електрическо обурудване, акумулатори, автомобилни гуми, лекарства, препарати, биоотпадъци и др. Те не трябва да бъдат изхвърляни директно в сивите контейнери. Именно тази широко разпространена практика възпрепятства работата на завода за механично-биологично третиране на отпадъците в село Яна, район "Кремиковци".

Стикерите са достъпни на сайта www.waste.sofia.bg, откъдето всеки може безплатно да ги свали и разпечата. Идеята е информацията да стигне до максимално голям брой хора, които да бъдат мотивирани и улеснени в стремежа си да се грижат за опазването на околната среда.

С настоящата инициатива “Зелена София” и Столична община целят да информират гражданите за добрите практики при разделното изхвърляне на смет и да повишат процента на рециклирани отпадъци на територията на София.

Интернет страницата www.waste.sofia.bg е разработена с помощта на сдружение “CSR Bulgaria”, Център за научни изследвания и проектиране – УАСГ, дирекция "Управление на отпадъците" и Столичен инспекторат.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.