1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Интересът към събирането и рециклирането на отпадъци намалява

Интересът към събирането и рециклирането на отпадъци намалява

Заявление за подновяване на разрешителното си са подали с една трета по-малко организации

Интересът  към събирането и рециклирането на  отпадъци намалява. До крайния срок - 14 януари, заявление за подновяване на разрешителното си са подали с една трета по-малко организации, от действалите през 2012 г., съобщи Българската асоциация за рециклиране.

В бизнеса с оползотворяване на опаковки, на стари автомобилни гуми и на батерии и акумулатори броят на икономическите субекти се запазва на нивото от миналата година. Всичките шест организации за оползотворяване на опаковки, петте - на гуми и седемте - на батерии, са потвърдили писмено, че продължават да се занимават с това и занапред.

Броят на организациите, оползотворяващи стари коли, които вече се оплакаха от рестрикциите в закона, намалява от 15 през миналата година на 6, а на занимаващите се с отработени масла - от 6 на 5. Сдруженията за преработка на електрическо и електронно оборудване остават 5, при 13 през миналата година.

От асоциацията уточняват, че все още не е известно колко от дружествата са изпълнили и второто задължително по закон изискване - да внесат банкова гаранция от 1 млн. лв., за да продължат да работят.  Асоциацията напомня, невнеслите парите  извършват дейността си незаконно и разрешителното им ще бъде отнето.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.