1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Инвеститори искат да строят завод за отпадъци в Ботевград

Инвеститори искат да строят завод за отпадъци в Ботевград

Регионалното депо е с прогнозен годишен капацитет от 100 000 тона

Инвеститори са проявили интерес към строителството на завод за оползотворяване на отпадъци към регионалното депо в Ботевград, съобщи БТА.

Информацията беше потвърдена от кмета на града Георги Георгиев, който посочи, че е голяма вероятността до началото на май тази година строителството на инсталациите да започне. Георгиев отказа да уточни коя е компанията, която ще изгражда завода, но посочи, че е проявеният интерес е от две фирми, едната от които е със смесено участие.

Регионалното депо край Ботевград е с прогнозен годишен капацитет от 100 000 тона и трябва да се експлоатира 20 години след пускането му, а при условие, че имаме и завод за отпадъци, можем да удължим трикратно срокът за експлоатацията в него, обясни Георгиев.

Освен сепариращите инсталации в завода ще се оформят и RDF блокчета, които ще се извозват за изгаряне на близки места. По думите на кмета на Ботевград депото, което ще събира отпадъци от Ботевградско, Правешко и Етрополско, може да бъде готово до края на годината вместо в уговореният в договора със строителя срок - до следващата.

Очакванията на кмета са в депото да влизат до 20 процента от извозваните към него отпадъци, а останалите - да се оползотворяват.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.