1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Инвестиции в разширението на шест сметища ще направи правителството

Инвестиции в разширението на шест сметища ще направи правителството

До 30 ноември фирмите трябва да подадат декларации за вида и за броя на съдовете за смет

Още 28 регионални депа, които да събират отпадъците на общините, трябва да бъдат построени до края на мандата на правителството  съобщи през уикенда министъра на околната среда Нона Караджова. По-късно от министерството на околната среда уточниха, че по-голямото число идва от това, че до края на следващата година част от действащите регионални депа ще бъдат запълнени. След допълнителна проверка от МОСВ обясниха, че става въпрос за 6 сметища, които трябва да бъдат разширени.

Става въпрос за депата, обслужващи района на Мадан, Златоград и Рудозем, на Гоце Делчев, на Шумен, на Враца и Мездра, на Хасково и на Доспат, Девин, Борино и Сатовча. За тях са предвидени над 10 млн. лв. целеви средства от държавния бюджет за 2010 г. До 16 юли тази година в България трябваше да бъдат открити 55 нови регионални депа по европейските изисквания. Построяването на които закъсня, като към 16 юли бяха готови 22 от тях. Затова страната поиска отсрочка от Брюксел за затварянето на старите.

Междувременно от Столичната община съобщиха, че до 30 ноември фирмите трябва да подадат декларации за вида и за броя на съдовете за смет, които ще използват през следващата година. По този начин компаниите се освобождават от плащането на такса смет на общината.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.