1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Инвестициите в екоенергия по света са нараснали с 1/3 за 2010 г.

Инвестициите в екоенергия по света са нараснали с 1/3 за 2010 г.

Най-голямо е повишението при вятърната енергия - 30%, до 94 млрд. долара

Инвестициите в "зелена" енергия по света са нараснали с 1/3 за 2010 г. и са достигнали 211 млрд. долара, съобщи онлайн изданието BusinessGreen, цитирано от dnevnik.bg. Ръстът се дължи най-вече на увеличението на проекти за екоенергия от вятъра в Китай и схемите за насърчаване на покривните панели за производство на слънчева енергия, става ясно от доклад на ООН, проследяващ световните тенденции във ВЕИ инвестициите.

Общо вложенията в проекти са се увеличили с 51 млрд. долара през 2010 г., което 32% повече в сравнение с 2009 г. и с 540% спрямо 2004 г. Най-голямо е повишението при вятърната енергия - 30%, до 94 млрд. долара.

Разходите за енергия от слънцето са достигнали 86 млрд. долара, което е увеличение с 52% спрямо предходната година, а в проекти на биомаса и отпадъци за енергийни култури са вложени 11 млрд. долара. Единствено секторът на биогоривата е отбелязал спад, след като са похарчени 5.5 млрд. долара, което е доста по-малко в сравнение с инвестираните 20.4 млрд. долара през 2006 г.

В доклада се казва още, че 2010 г. отбелязва повратна точка в сектора. Причината е, че инвестициите в чиста енергия в развиващите се страни за пръв път изпреварват тези в индустриализираните. Развиващите се страни са инвестирали 72 млрд. долара във ВЕИ сектора в сравнение със 70 млрд. за развитите.

Голяма част от това увеличение се дължи на китайските инвестиции в чиста енергия, смятат анализаторите. Пекин е увеличил разходите си за енергия от възобновяеми източници с 28% до 48 млрд. долара, което е значително повече в сравнение с останалата част от света.

От друга страна, инвестициите в Европа са паднали с 22% до 35 млрд. долара. Най-голям е успехът в Европа при малките покривни инсталации за слънчева енергия заради правителствените стимули и преференциалното изкупуване на енергия. Само в Германия инвестициите в подобни проекти са достигнали 34 млрд. долара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.