1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Инвестициите в ски съоръжения в курорта Банско за последните 10 години възлизат на 65 млн. евро

Инвестициите в ски съоръжения в курорта Банско за последните 10 години възлизат на 65 млн. евро

Снимка:

Развитието на курортното селище е довело и до многократно увеличение на данъчните приходи за общината и държавата

Инвестициите в ски съоръжения в курорта Банско за последните 10 години възлизат на 65 млн. евро, се казва в изследване на Industry Watch. Според анализаторите тези инвестиции дават тласък за допълнителни вложения в региона, които се изчисляват приблизително на 550 млн. лв. Така съотношението на инвестициите към привлечените средства в ски зоната е 1 към 5, посочват икономистите. 

Неслучайно през последните десет години област Благоевград, където е разположен Банско, е в топ 10 на областите, привлекли най-много чужди инвестиции в реалния сектор на страната. Развитието на курортното селище е довело и до многократно увеличение на данъчните приходи за общината и държавата, пише investor.bg.

В периода 2000-2011 г. цените на жилищата в област Благоевград се повишават средногодишно с 13%, докато средният темп на това повишение за страната е 11% годишно. По този начин строителната активност в региона се доближава до тази във Варна и Бургас, посочват икономистите.

В региона на Банско и Разлог темпът на миграцията е 5 пъти по-нисък от средното за страната, сочат данните. Развитието и предлагането на туристически услуги гарантира по-висока производителност и носи преки ползи за жителите на региона и страната като цяло, обобощват икономистите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.