1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Инвестициите в зелена енергия са нараснали

Инвестициите в зелена енергия са нараснали

Най-много средства са вложени от Китай – 89,5 млрд. долара

Инвестициите в зелена енергия са нараснали за първи път от три години насам през 2014 г.  Те са стимулирани от разходите на Китай за слънчева енергия. Повечето изразходвани средства дойдоха въпреки спадовете на цените на петрола, които поставиха под заплаха перспективите пред индустрията, пише investor.bg.

Вложените нови средства за вятърна и слънчева енергия, биогорива и други енергийни технологии с ниски въглеродни емисии са се покачили с 16 на сто до 310 млрд. долара през миналата година според данните на Bloomberg New Energy Finance. Това е първият ръст от 2011 г. насам.

Констатациите облекчиха опасенията, че спадащите цени на петрола ще нанесат тежък удар върху финансирането на нисковъглеродните енергийни източници. Индексът WilderHill New Energy Global Innovation, следящ акциите на 105 компании от сектора на зелената енергия, спадна с почти 19% от март насам след разрастването на шистовата революция в Северна Америка.

Най-много инвестиции са дошли от Китай – 89,5 млрд. долара, или с 32 на сто повече спрямо 2013 г. Поднебесната империя е пазарен лидер при слънчевата енергия и един от най-големите производители на вятърна енергия.

В САЩ инвестициите са нараснали с 8% до 51,8 млрд. долара – най-много от 2012 г. Япония, която се превърна във втория най-голям консуматор на слънчева енергия, повиши финансирането си за възобновяемите енергийни източници с 12% до 41,3 млрд. долара. В Европа пък обемът на инвестиции се покачи с 1 на сто до 66 млрд. долара въпреки финансирането за разположени в морето вятърни турбини.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.