1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Инж. Петко Нанчев е назначен за временно изпълняващ длъжността директор на парк "Странджа"

Инж. Петко Нанчев е назначен за временно изпълняващ длъжността директор на парк "Странджа"

Трябва да се обяви конкурс за избор на нов директор от страна на Агенцията по горите

Инж. Петко Нанчев е назначен за временно изпълняващ длъжността директор на Природен парк "Странджа", съобщи "Дневник". Информацията е видна и от сайта на парковата дирекция, като това не е изненада, тъй като от 2005 г. насам той е заместник-директор на защитената територия. Преди това той е бил за известно време директор на горското стопанство в странджанското село Граматиково, като по информация на "Дневник" съвсем скоро му предстои пенсиониране. Нанчев ще замени отстранения миналата седмица инж. Стефан Златаров, който беше начело на парка 18 години. Интересното обаче тепърва предстои, тъй като трябва да се обяви конкурс за избор на нов директор от страна на Агенцията по горите.

След съда оставка

Решението за освобождаването на Стефан Златаров дойде дни след като Върховният административен съд остави в сила Общия устройствен план (ОУП) на Царево, предвиждащ застрояването на голяма част от парка, въпреки че през 2009 г. бившият министър Нона Караджова изтегли екологичната оценка на ОУП-а. Решението на петчленния състав на ВАС обезсили това на колегите им от тричленката. Обратът по делото е настъпил за около седмица през декември миналата година, след като МОСВ е внесло нова позиция по делото. Инж. Златаров на свой ред е имал две възможности - да напусне по взаимно съгласие или да бъде уволнен поради некадърност. Пред "Дневник" той обясни, че напускането му не е по негова инициатива. "Извикан бях и ми беше предложен избор –  напускане по взаимно съгласие или уволнение заради допуснати нарушения", каза той, като по думите му след толкова години работа винаги могат да се намерят административни пропуски, които да послужат за повод за уволнение.

И други назначения

До момента този кабинет не може да се похвали в търсенето на експертност при назначенията си в сферата на екологията. Така например наскоро директор на Национален парк "Централен Балкан" стана Христо Башев - трети в листите за депутат от габровския избирателен район на последните парламентарни избори от редиците на ДПС. През пролетта на 2012 г. той оглавява общинската организация на ДПС. От 2003 г. до 2007 г. пък  е общински съветник в Габрово от квотата на БСП. Той замени Антон Станчев, уволнен през лятото, който бе дългогодишен служител на парка. Росен Баненски пък стана директор на парк "Пирин". Той е брат на зам.-кмета на Банско Стойчо Баненски.

Заедно с това бяха назначени и редица нови директори на регионални екоинспекции, като сред тях преобладават не експерти, а политически активисти, основно от ДПС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.