1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Иран забранява пилешкото месо по телевизията

Иран забранява пилешкото месо по телевизията

Заради рязкото съкращение на вноса на пилешко месо цената му за последната година се е повишила три пъти

В Иран може да бъде забранено по телевизията да се показват сцени, в които се яде... пилешко месо, предаде БГНЕС.

Причина за това е обстоятелството, че не всички иранци могат да си позволят пилешко на трапезата. "В някои филми и тв предавания се показва как хора седят на масата и ядат пилешко. В същото време има граждани, които не могат да си позволят да си купят пилешко месо", заяви командващият иранската полиция Исмаил Ахмади Мокадам.

"Подобни сцени изострят социалното напрежение в страната предвид това, че цената на пилешкото в Иран рязко скочи. А филмите се явяват огледало на обществото. Не е редно чрез тях да се проповядва класово разслоение. Народът, чувствайки се раздразнен, може да реши да вдигне въоръжен бунт срещу богатите".

Във връзка със санкциите, наложени на Иран от ООН и западните страни, икономическата ситуация в страната се влоши и инфлацията скочи. Заради рязкото съкращение на вноса на пилешко месо цената му за последната година се е повишила три пъти. Понастоящем килограм пилешко в Иран струва 70 хил. риала (4,65 евро). Ситуацията не бе подмината и от карикатуристите. В един от иранските вестници бе отпечатана карикатура, изобразяваща кокошка, всяко от чиито крила представлява банкнота от 100 хил. риала.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.