1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ирландци строят вятърна електроцентрала в Сухиндол

Ирландци строят вятърна електроцентрала в Сухиндол

Инвестицията е в размер на 130 млн. евро

30 турбини за производство на ток от вятър ще бъдат изградени в община Сухиндол, съобщи кметът Пламен Чернев, пише econ.bg. Инвестицията в първия за региона ветрогенераторен парк с мощност 90 мегавата е на "Айлънд България" ООД. Дружеството е дъщерно на ирландската компания "Айлънд Ринюъбъл Енерджи". "Инвестиционното намерение беше одобрено от Общинския съвет в Сухиндол, предстои да подпишем договора", посочи Чернев.

Ветрогенераторният парк ще е върху 50 декара общински парцели в землищата на Сухиндол и с. Коевци. Инвестицията е в размер на 130 млн. евро. Планира се вятърните електроцентрали да заработят в пълния си капацитет през 2014 г.

Консултант на инвеститорите за проекта в Сухиндол е инж. Друми Друмев, бившият председател на Държавната агенция за енергийна ефективност при правителството на Иван Костов.

Ирландската компания-майка има изградени електроцентрали от възобновяеми енергийни източници с мощност над 20 гигавата във Великобритания, Португалия, Испания, Румъния и Ирландия.

"Имаме климатичните дадености за паралелни проекти за фотоволтаични централи. С инвестициите във възобновяеми енергийни източници си осигуряваме поне 20 години финансова независимост", коментира Чернев, цитиран от в. "Янтра днес". Общината ще печели от таксите за право за строеж и наема за земята.

Пламен Чернев заяви, че в момента община Сухиндол няма неразплатени средства за заплати, за доставки и консумативи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.