1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Испанска компания предлага 20 млн. евро за завод за преработка на отпадъци в Харманли

Испанска компания предлага 20 млн. евро за завод за преработка на отпадъци в Харманли

Технологията работи успешно в 160 завода и инсталации за третиране на отпадъци

Завод за пълно преработване на отпадъците може да бъде издигнат в близост до харманлийското регионално депо, предаде Агенция "КРОСС". Писмо на управителя на фирма Solverd Renovables Bulgaria Давид Алварес Роса е получил кметът Михаил Лисков, обясниха от общинската администрация. Фирмата е ексклузивен представител на испанската компания ИБИ АД (Индустрия, Биотехника, Интеграл) и в момента селектира подходящи за реализиране на проекта български общини, сред които е и харманлийската.

Компанията предлага патентована технология за преработка на отпадъци и производство на електрическа енергия. Технологията работи успешно в 160 завода и инсталации за третиране на отпадъци. Капацитетът на заводите е от 25 000 до 100 000 тона твърди битови отпадъци на година. Най-голямото предимство на технологията е, че материалите се оползотворяват изцяло - остатъкът е само 1 кг на 1 тон биологичен отпадък.

При положително развитие на предложението за реализирането на проекта на харманлийска територия, компанията ще инвестира 20 млн. евро за изграждането на завода, което представлява 100 % от инвестицията. Плюсовете на проекта са още : нулеви нива на въглеродния двуокис, генериране на зелени сертификати /търгуеми удостоверения за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници/, осигуряване на заетост за местна работна ръка, повече постъпления от данъци в общинския бюджет. Ако пристъпи към реализация на проекта, общината трябва да осигури терен за изграждане на завода, да адаптира и одобри проекта на инвеститора и да гарантира минимум 25 000 тона твърди битови отпадъци годишно за период от 25 години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.