1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Испански и френски учени усилено разработват екологично гориво на бъдещето

Испански и френски учени усилено разработват екологично гориво на бъдещето

Идеята на изследователите е да създадат бионефт от водорасли и въглероден газ

Испански и френски учени усилено разработват екологично гориво на бъдещето. В равнина до град Аликанте са монтирани 400 тръби със зелен цвят и височина 8 метра, запълнени с милиони морски водорасли. В близост работи циментов завод, въглеродният газ от който се улавя и пренася до  тръбопровода, където се произвежда био-нефт от водораслите и CО2, пише greentech.bg.

Компанията Bio Fuel Systems (BFS) работи по проекта от пет години. Идеята на изследователите е да възпроизведат и ускорят процес, който обикновено отнема милиони години, и да получат „изкопаемо” гориво.

„Опитваме се да моделираме условията отпреди милиони години, когато фитопланктонът се е превърнал в нефт”, споделят учените. „Получаваме нефт, който по своя състав е идентичен с познатия на всички ни днес”.

Как работи технологията? Поместените в тръбите микроводорасли се размножават с процес на фотосинтеза, при който поглъщат въглеродния газ, доставян от циментовия завод. Получената висококонцентрирана течност се екстрахира и филтрира за производство на биомаса, която след това се превръща в бионефт.

„Получаваме екологически чист нефт”, твърди френският инженер Бернар Строязо-Моуджин, който преди това е работил в нефтени находища в Близкия изток. „Ще ни трябват още 5-10 години изследвания, преди да започнем промишлено производство на бионефт”.

Инсталацията се простира на площ от 50 квадратни километра и ще може да произвежда около 1,25 милиона барела нефт дневно, което е еквивалентно на ежедневния експорт на нефт от Ирак. В момента BFS води преговори с редица държави за получаване на субсидия за развитие на проекта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.