1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Испанското земеделие да стане по-зелено

Испанското земеделие да стане по-зелено

Планът съдържа редица мерки

Задължителното посочване на произхода на опакованите храни, включващо информация за въздействието върху околната среда, е един от елементите, които са част от плана "Испания 2050-та", представен от министър-председателя Педро Санчес в Мадрид.
 
Разработеният от учени документ ще бъде подложен на широко обществено обсъждане, в което ще се включат граждани и неправителствени организации. Планът съдържа редица мерки, които трябва да помогнат страната да стане "по-зелена, по-дигитална, по-ефективна и по-справедлива".
 
В индустрията и администрацията да се въведе 35-часова работна седмица, автомобилните данъци да се плащат според действителното ползване на колата, а не като процент от цената й – това са част от предложенията. Идеите за селското стопанство са предимно в областта на екологията. До 2030 година делът на биоплощите трябва да нарасне до 25 на сто, което е с 15 процента повече, отколкото в момента. 20 години по-късно този дял да бъде 60 на сто е крайната цел.
 
В сектора свиневъдство, който е един от най-печелившите, Испания се стреми до 2050 година да намали значително масовото производство и да премине към по-екстензивни системи. При проблемите с безводието на Иберийския полуостров ще се търсят решения, включващи нови технологии, както и промени в законодателството за напояване. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.