1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Исторически дървета "отиват" на преглед

Исторически дървета "отиват" на преглед

Целта е да се оцени състоянието им

Снимка:wikipedia

Три исторически за Великобритания дървета - ябълката на Нютон, дървото Магна харта и Дървото на мъчениците от Толпадъл – ще бъдат включени в мащабно изследване на древни представители на , та, провеждано от британската организация National Trust, съобщи в. "Индипендънт". Освен трите популярни дървета, в изследването ще бъдат включени още 40 000 "ветерани" – дъбове и др. Целта е да се оцени състоянието им.

Ябълката на Нютон се намира в областта Линкълншър и се счита за национално богатство вече повече от 300 години. Смята се, че това е дървото, навело Исак Нютон на теорията за гравитацията през далечната 1665 година. През 1820 г. ябълката е паднала, но след това е продължила да расте нормално.

Дървото Магна харта пък е забележително не само с възрастта си, 2000 години и размерите си (широко е 9.4 метра), но и с това, че е било свидетел на клетвата и подпечатването на "Великата харта на свободите" (Magna Charta Libertatum, с която се поставя началото на демократичното конституционно право в кралството.

Третото дърво – на мъчениците от Толпадъл се намира в областта Дорсет във Великобритания и е национален исторически символ на борбата на първите работнически движения за социална справедливост. Това е и мястото, където е създен първият профсъюз/dnevnik.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.