1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Избираме победителите в конкурса „Дърво с корен 2013”

Избираме победителите в конкурса „Дърво с корен 2013”

До 2 ноември всички съмишленици и радетели за съхраняване на природното ни и историческо наследство могат да гласуват

До 2 ноември всички съмишленици и радетели за съхраняване на природното ни и историческо наследство могат да гласуват и изберат победителите в конкурса „Дърво с корен 2013”, който се провежда за четвърта поредна година. Изненадата в тазгодишното издание е втора категория, в която се състезават вековни дървета, свързани със значими хора и събития от историческото ни минало. Новата, пилотна категория, за избор на вековно дърво с интересна история в гр. София, се провежда с любезната подкрепа на Мтел еко грант под името "Вековните дървета говорят" и има за цел да приближи всички българи до историческата връзка на столетните дървета с ключови фигури, допринесли за развитието на страната.

С внушителните си размери, централно за населеното място положение, красотата, енергийна и духовна сила, някои от тези дърветата са се превърнали в символ и стожер на местната общност, обединявали са и продължават да обединяват хора, свидетели са на неизброими съдби, посрещат и изпращат поколенията, които израстват с тях. Затова и попадат сред финалистите на конкурса - защото не размерите, възрастта или красотата на тези дървета са водещи, а мястото, което заемат със стаените си спомени в сърцата и живота на хората.

Тази година постъпиха 29 номинации за любими дървета от цялата страна, сред които има както вековни дървета, знакови представителни на селищата, в които се намират, свидетели на тяхното развитие и подем през годините, като Стария бряст от гр. Сливен, така и не толкова стари, но също толкова обичани дървета-символи, като Дъба на Безеншек, съхраняващ паметта за словенския стенограф, допринесъл много за развитието на стенографията в славянските езици и за културно-социалния живот на София след Освобождението. Историите са както лични и много трогателни, така и свързани със знакови събития и хора. Във всички получените номинации проличава чувството на хората към природата и дърветата. Вижда се желанието да бъдат съхранени ценностите от миналото и те да достигнат до повече човешки сърца, за да продължават да се развиват и пазят и занапред.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.