1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Избраха финалистите на конкурса „Дърво с корен 2011"

Избраха финалистите на конкурса „Дърво с корен 2011"

Гласуването ще продължи до 31 октомври

Фондация „Екообщност” избра фаворитите на организирания от нея Национален конкурс „Дърво с корен 2011". Конкурсът  е част от международния проект „Европейско дърво на годината” на фондация „Партньорство” - Чехия. Сред десетте финалисти е „Кривото дърво” на град Копривщица, номинирано от териториално поделение Държавно горско стопанство Пирдоп, от името на Югозападно държавно предприятие към Министерството на земеделието и храните.  

„Кривото дърво” е бук на възраст от над 400 години, големината му е 25 м височина и обиколка на стъблото от 4,2 м.

Според легендата „Кривото дърво” на Копривщица е надигнало снага в периода преди Възраждането. То растяло красиво в своята уникална вълнообразна форма, големи клони и дебели сенки. Под мощно нагънатите му клонаци се подслонявали на хлад и завет изнурени пътници, тежко натоварени кервани от коне и волове. Гурбетчиите също тръгвали от там по незнайни и далечни пътища. И пак там под Кривото дърво, където се разделяли, хората от града ходели и чакали, тъжали и се надявали близките им да се завърнат. Мъките и радостите на хората се отлагали по стъблото и клоните на дървото. Когато тръгвала сълза или се отчупвала тежка въздишка една клонка на дървото се свивала и тръгвала да расте надолу, а когато изгряваща усмивка, озарявала лицето или целувка, разтърсвала душата, тогава една клонка на кривта бука тръгвала да расте нагоре. И днес дървото се извисява над пътя от Копривщица за Стрелча на повече от 25 метра височина.

Гласуването в конкурса ще продължи до 31 октомври 2011 г. Победителят ще получи специализирана консултация и обгрижване за подобряване на състоянието на избраното дърво, също и правото да представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2012”, който ще се проведе догодина. Желаещите да гласуват могат да го направят на адрес: http://www.bepf-bg.org/page/ ФИНАЛИСТИ-2011/106.html.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.