1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изготвя се списък на чуждите видове в България и Югоизточна Европа

Изготвя се списък на чуждите видове в България и Югоизточна Европа

До края на април по проекта ESENIAS ще бъде издаден наръчник с 37 инвазивни вида за ЕС

До края на април ще бъде изготвен списък на чуждите растителни и животински видове за региона на Югоизточна Европа, включително България. Базата данни ще бъде достъпна в интернет страницата на проекта „Мрежата за инвазивни чужди видове в Югоизточна Европа – средство в подкрепа на управлението на чужди видове в България” (ESENIAS).

Всеки от видовете ще може да се види на снимка. На сайта ще има и информация за неговите особености, разпространение и пътища на проникване в региона. В отделен списък ще бъдат представени инвазивните чужди видове, които оказват въздействие върху околната среда, биоразнообразието, екосистемите и човешкото здраве.  Друг списък – т.нар. предупредителен, ще показва чужди растения и животни, които се срещат в съседни страни, но липсват у нас или има единици от тях. Ще бъде създадена и база данни на проектите, специалистите и институциите в държавите от Югоизточна Европа, които работят за превенция и борба с инвазивните видове, което ще улесни сътрудничеството.

До края на април по проекта ESENIAS ще бъде издаден наръчник с 37 инвазивни вида за ЕС, разказа заместник-ръководителят на проекта Румен Томов. От тях в България се срещат само шест – два вида риби, три вида раци и един вид костенурка.

В открита днес в София тридневна международна научна конференция на Мрежата за инвазивни чужди видове в Югоизточна Европа ESENIAS на тема „Регионалното сътрудничество в подкрепа на превенцията и управлението на инвазивни чужди видове“ взе участие и заместник-министърът на околната среда  и водите в служебния кабинет Мариела Начева, която приветства участниците.

Проектът ESENIAS-TOOLS се финансира по програма БГ03 „Биоразнообразие и екосистеми“ от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, управлявана от МОСВ.  Проектът трябва да приключи до края на април 2017 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.