1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изградени са две нови гнезда за царските орли в Спасителния център на Зелени Балкани

Изградени са две нови гнезда за царските орли в Спасителния център на Зелени Балкани

За целта са помогнали и стажанти

Изкуствените гнезда ще бъдат монтирани във волиерата на редките орли в Спасителния Център на Зелени Балкани в Стара Загора преди началото на предстоящия размножителен сезон.

Царските орли са едни от важните обитатели на Центъра. През последните години две от тези редки птици сформираха двойка. Надеждите на екипа на Зелени Балкани са, че те ще успеят да се размножат и да създадат поколение което да бъде освободено в природата и да подпомогне повишаването на числеността на едни от най – редките орли в Европа, на територията на нашата страна. Затова за царското семейство се отделят и специални грижи. Изгражда се специализирана волиера за размножаване и отглеждане на бедстващи малки приети за лечени в Центъра, осигурява се качествена храна, полагат се ветеринарно – медицински грижи.

През изминалите дни в подготовката на размножителния сезон се включиха и нашите стажанти в Спасителния център, участници в проект „Студентски практики“ на МОН. С тяхна помощ и активно участие, експертите на Зелени Балкани изградиха две изкуствени гнезда. Стажантите не само че участваха в свиването на гнездата, но имаха възможност и да научат различни особености в процеса на изграждането на изкуствени гнезда и тяхното заемане от диви птици в природата. Изкуствените гнездата, изградени от студентите са максимално близки по структура и форма до тези които орлите използват в естествени условия. По този начин екипът се стреми да осигури оптимални условия за размножаване на царските орли в Центъра и да стимулира техните размножителни инстинкти.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.