1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изградиха нов вятърен парк в община Шабла

Изградиха нов вятърен парк в община Шабла

Той ще спестява близо 24 хиляди тона вредни емисии, в общинската хазна вече са влезли 112 хиляди лева такси от ветрогенераторите

Вятърен парк „Пролез” започва работа на територията на добруджанската община Шабла. Ветрогенераторите ще произвеждат годишно 29 600 M Wh електроенергия, достатъчна да покрие нуждите на 10 300 домакинства и същевременно ще спестява 24 400 тона вредни емисии. При реализирането на проекта са били ангажирани голяма част от жителите от региона, използвани са фирми за доставка на основни видове материали за строителството, техника и други. Също така за проекта са внесени близо 112 хиляди лева такси в община Шабла. Това е първа инвестиция на дружеството „Варна грийн енерджи” на територията на крайморската община.

Изграждането на ветроенергийни паркове на територията на община Шабла започва преди седем години. В момента има заявени над 180 намерения за изграждане на съоръжения за енергия от ВЕИ. Проблем обаче се оказва недостатъчното развитие на електропреносната мрежа, смята кметът Красимир Кръстев. Изградените далекопроводи могат да поемат едва 30-35% от добитата енергия от изградените вече инсталации.

Планирането на инвестициите в община Шабла е сложно, тъй като 71% от територията й попада в НАТУРА 2000. На практика от 40 км брегова ивица, около 32 км са пясъчни плажове. Тук се намират и две защитени природни територии – Дуранкулашко и Шабленско езеро, както и исторически и археологически обекти. Затова основните проблеми са свързани с владеенето и ползването на земята, категоричен е кметът Кръстев.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.