1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изграждат 3 дка зелени покриви върху жилищни кооперации в София

Изграждат 3 дка зелени покриви върху жилищни кооперации в София

Към "висока зелена архитектура" засега у нас се ориентират малцина богати българи

Нормативно процесът за старт на зелената архитектура е "отпушен" и вратите за строителство на зелени покриви в България са отворени. Но към "висока зелена архитектура" засега у нас се ориентират малцина богати българи, коментира пред БТА заместник-председателят на Съюза на ландшафтните архитекти у нас арх. Веселин Василев.

По данни на Съюза на ландшафтните архитекти сега се изграждат 3 дка зелени покриви върху жилищни кооперации в София. Покривна градина с площ 700 кв. м ще има и нова бизнес сграда в столицата. Най-масово е приложението на зелените покриви върху гаражни пространства и подземни паркинги, осъществено е като проекти и в провинцията.

Изграждането на зелени покриви у нас е наложително в гъсто населените урбанизирани територии, отбелязват експертите. Те посочват също, че процесът е стимулиран и от Европейския съюз.

По данни на специалистите 1 кв. м зелен покрив филтрира 2 кг прах годишно. Изчислено е, че ако всички покриви в един град се озеленят, градската температура ще се редуцира със 7 градуса. Зелените покриви изпълняват ролята и на естествени климатици, защото през зимата задържат топлината в сградите, а през лятото ги охлаждат, твърдят експерти. Зеленината фиксира финия прах, йонизира и овлажнява въздуха, намалява емисиите на въглероден диоксид и обогатява въздуха с кислород.

Зелените покриви са се увеличили с 35 на сто в световен мащаб през последните няколко години. Все повече богати хора предпочитат "зелени мезонети". У нас обаче към "висока зелена архитектура" засега се ориентират малцина богати българи, отбелязват специалистите.

В България няма критерий за зелената архитектура, коментират от Съюза на ландшафтните архитекти (СЛА). Понятието обаче започва да се налага предимно като част от екологична архитектура и най-вече като предмет на ландшафтната такава.

Нашите специалисти дори предлагат да се въведе норма "Вегетативна площ". Замествайки традиционния квадратен метър, тя ще показва площта, върху която растителността неутрализира вредности в околната среда.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.