1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изграждат обекти от екологичната инфраструктура със средства от ОП „Околна среда"

Изграждат обекти от екологичната инфраструктура със средства от ОП „Околна среда"

Снимка:

Министър Нона Караджова подписа договори с кметовете на Перник и Тутракан

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова подписа договори с кметовете на Перник и Тутракан за изграждане на обекти от екологичната инфраструктура със средства от Оперативна програма „Околна среда".

С 21 млн. лв. община Перник ще осигури модерното управление на битовите отпадъци от общините Перник, Земен, Трън, Ковачевци, Брезник и Радомир. Предвижда се до края на 2014 г. да се изградят депото за отпадъци, инсталация за компостиране на "зелени" отпадъци и съоръжения за сепариране и рециклиране. С изпълнението на проекта ще бъдат обхванати близо 140 хил. жители от шестте общини.

Това е петият договор за строителство в сектор „Отпадъци" на оперативната програма. Останалите четири общини, в които вече се изграждат регионалните системи за отпадъците, са София, Бургас, Ботевград и Видин.

С проекта на община Тутракан за изграждане на водна инфраструктура ще се намали замърсяването на Дунав с битови отпадни води. Двайсет милиона лева от оперативната програма ще бъдат вложени в проектирането и строителството на пречиствателна станция за отпадъчни води, в довършването на канализационната мрежа на града чрез полагането на 6.5 км. нови тръби и рехабилитацията на други 3 км., а част от съществуващите водопроводи ще бъдат подменени.

Договорът за изграждане на ВиК-мрежата в Тутракан е тринайсетият договор, сключен по комбинираната процедура за подготовка на проекти и строителство. Останалите общини с подписани договори са Радомир, Левски, Разлог, Чирпан, Айтос, Дряново, Попово, Елин Пелин, Смолян, Пазарджик, Разград и Бургас.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.