1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изграждат сондажа на геотермалното съоръжение в Златоград

Изграждат сондажа на геотермалното съоръжение в Златоград

Средствата са осигурени от ПУДООС

Община Златоград подписа договора с обединение "Геопс – Минстрой" за изграждането на сондажа и надземната конструкция на геотермалното находище, находящо се на 3,5 км от Златоград, в района на село Ерма река. Обединението от компаниите "Минстрой холдинг" и "Геопс – болкан дрилинг сървисис" спечели изпълнението на този първи етап от проекта за изграждане на геотермална отоплителна система на Златоград, пише Градът.bg.
 
Предвижда се сондаж на 860 м дълбочина и ширина 400 мм в диаметър, като минералната вода ще бъде изпомпвана от около 350 м под земята. Срокът за изпълнение е седем месеца, а стойността на този етап е 2 915 094 с ДДС. Средствата са осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/.

Общината ще търси финансиране за останалите етапи на проека, а именно: строителството на топлопровод до Златоград, оборудване на изградената вече топлоцентрала и свързването й с осем общински сгради посредством топропроводи. Идеята е освен общинските сгради, топлата вода да достига до хотелите в града, като прокарването на инфраструктурата ще е за тяхна сметка.
 
Проектът стартира през 2009 г. по поръчка на възложена от МРРБ, със строителството на геотермална централа от фирма "Минстрой". След което проектът бе замразен заради липсата на финансиране. През лятото на 2012 г. бяха отпуснати средствата за първия етап на проекта. Първоначалният отдаден дебит бе 10.5 л/сек, но след това бе увеличен на 27 л/сек заради по-големите възможности на находището, доказани с доклад от експерти. Наличието на минерална вода е известно още през 1959 г. Водата, излизаща на повърхността, е с температура над 85 градус.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.