1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изложба ще покаже интересни архивни документи от историята на защитените територии в България

Изложба ще покаже интересни архивни документи от историята на защитените територии в България

Проявата е организирана от Асоциацията на парковете в България

Интересни архивни документи от историята на защитените територии в България ще покаже в изложба Асоциацията на парковете в България. От 1 до 19 март в подлеза на метростанция "Софийски университет "Св. Климент Охридски" можете да разгледате някои от най-интересните и даващи нова информация документи от архивите на Съюза за защита на родната природа в България (1928 - 1954 г.) и на Министерството на земеделието и държавните имоти и приемственото Министерство на земеделието и горите (1930 - 1948 г.), както и на други институции и общественици от миналия век.

Много събрани от тези източници документите вече са дигитализирани и представени за публичен онлайн достъп чрез проект "Архив за защитените територии в България в помощ на управлението и опазването на околната среда", финансиран от Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България.
   
Събраната архивна документация, част от която ще бъде показана по време на изложбата, разкрива нови факти за защитените територии в България, за хората, работили по обявяването на първите от тях, и за изработването на първите природозащитни закони. Архивите дават и любопитни данни за сравнение между проблемите, свързани с опазването на природата днес и тези в началото на миналия век.

Историческите документи за защитените територии са придружени от авторски снимки на природозащитници и институции.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.