1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изминалата година е била 15-ата най-суха в САЩ

Изминалата година е била 15-ата най-суха в САЩ

Сушата е нанесла големи щети на двете основни американски реколти - царевицата и соята

За САЩ 2012 г. е била най-горещата от 1895 г. насам, когато за първи път са започнали да се водят подобни статистики, отчете американското Федерално управление за океанографски и атмосферни изследвания. Индикации за това имаше още през лятото, когато Управлението съобщи, че предишните 12 месеца са били най-топлите в метеорологичната история на САЩ.

Според Управлението средната температура през 2012 г. в страната, с изключение на Аляска и на Хавайските острови, е била от 12,94 градуса по Целзий. Това е с 1,77 градуса над средното ниво за ХХ век и с 0,55 градуса повече от средната температура през 1998 г., която доскоро беше смятана за първенец по горещина в САЩ.

През 2012 г. е била регистрирана четвъртата най-мека зима, откакто в САЩ се водят подобни статистики, както и второто най-горещо лято - средната температура през юли е била 24,94 градуса по Целзий, тоест с 2 градуса над средното ниво за месеца. Изминалата година е била 15-ата най-суха в САЩ. Сушата засегна 61% от териториите на страната и главно в Средния Запад нанесе големи щети на двете основни американски реколти - царевицата и соята, пише БТА.

Освен това през изминалата година в САЩ е имало 11 екстремни природни феномена, всеки от които е нанесъл на страната щети за над милиард долара. Става въпрос за няколко убийствени торнада и най-вече ураганът Санди, поразил североизточното крайбрежие в края на октомври и началото на ноември. Щетите от тази стихия се оценяват засега на 60 млрд. долара. По този показател 2012 г. се нарежда на второ място, откакто се водят подобни статистики. Първенец по екстремни природни стихии си остава обаче 1998 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.