1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изпускат контролирано язовирите в Софийско

Изпускат контролирано язовирите в Софийско

Снимка:

Това разпореди областният управител Данаил Кирилов

До 17 часа днес се задължават собствениците и ползвателите на язовирите на територията на област София да започнат контролирано изпускане на водите до достигане на 50 процента от обема им, без риск за населението. Това разпореди областният управител Данаил Кирилов, съобщи БТА. 

Собствениците и ползвателите на язовири незабавно трябва да почистят преливниците, изпускателите и тунелите на водностопанските системи и съоръжения и да проверят изправността на техническото им състояние.

За предприетите действия те ще уведомят областния управител писмено в срок до 21 февруари. При констатирано неизправно техническо състояние на изпускателите трябва да се извърши аварийното изпускане на водите по друг технически способ, без опасност за населението, след предварително уведомяване.

Щабът за защита при бедствия, оглавяван от областния управител на Кърджали Иванка Таушанова, също разпореди на собствениците на потенциално опасни микроязовири в областта да вземат спешни мерки за обезопасяване на съоръженията и осигуряване на проводимост на речните легла. Заради предстоящото интензивно снеготопене конкретни предписания са дадени на яз. "Невестино", "Ястреб" 1 и 2, "Люляково", "Пчеларово" и "Бенковски".

Проверка на властите показа, че от 140 проверени язовира в цялата страта 11 са със "сериозни проблеми" и спешно трябва да бъдат ремонтирани. Днес стана ясно, че пълен язовир заплашва врачанското село Михайлово.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.