Източна Африка преживява най-лошата суша от 60 години

ООН призова за помощи за Сомалия в размер на 300 милиона долара за следващите два месеца

ООН обяви глад в два региона в Южна Сомалия и предупреди, че до два месеца той може да се разпространи и извън тях, ако не се намесят дарители, предаде "Ройтерс". Решението беше взето в резултат на анализи на отдела по сигурност на храните и храненето, който е част от Организацията по прехрана и земеделие към ООН.

Областите Бакул и Долен Шабел преживяват най-тежкия глад в региона от 20 години, а бедственото положение може да обвхане всичките осем области в Южна Сомалия, заяви хуманитарният координатор на ООН за Сомалия Марк Боудън.

"Всеки ден, в който се бавим, означава буквално живот или смърт за децата и техните семейства в засегнатите от глада райони", заяви Боудън в кенийската столица Найроби. ООН призова за помощи за Сомалия в размер на 300 милиона долара за следващите два месеца.

Близо половината от 3.7-милионното население на Сомалия, от което 2.8 милиона души живеят на юг, е в опасност от глад, по данни на ООН. Източна Африка преживява най-лошата суша от 60 години. Тя застрашава живота на около 11 милиона души, но Сомалия е най-засегната държава заради продължаващите вече няколко десетилетия конфликти. Последният официално обявен глад в Африка е от 1984-85 г. Той отне живота на около 1 милион души в Етиопия и Судан.

Технически погледнато, глад се изчислява чрез съпоставка на гладуващите хора, недохранването и смъртните случаи, но тези показатели трябва да са разпространени на по-голяма територия. Глад се обявява при повече от 2 смъртни случая на 10 000 души на ден, крайно недохранване на повече от 30% от населението, достъп до по-малко от 4 литра вода на ден и прием на по-малко от 1500 килокалории на ден.

Върховният комисариат по бежанците към ООН съобщи, че търси допълнителни гаранции от въоръжените бунтовници в Сомалия за сигурността на доставките на хуманитарна помощ, които трябва да попречат на още гладни хора да се превърнат в бежанци, посочва "Ройтерс".

Ислямистките бунтовници от групировката "Аш Шабаб" контролират части от столицата Могадишу, както и някои южни и централни области в Сомалия. През изминалата седмица групировката позволи отново доставката на хуманитарни помощи, след като те бяха блокирани повече от 2 години, защото били "антимюсюлмански".

Стотици хиляди души са напуснали Сомалия заради сушата и въоръжените конфликти. Бежанците страдат от недохранване, което е сред основните причини за смъртните случаи в бежанските лагери.

В неделя Върховният комисариат по бежанците към ООН започна спешни доставки на хуманитарна помощ през Найроби, за да помогне на стотиците хиляди хора в нужда. Очаква се извънредната мисия да подкрепи усилията за помощ на над 430 000 сомалийски бежанци в Кения и Етиопия.

Всеки ден в съседните на Сомалия страни пристигат над 3 хиляди души, които бягат от сушата, глада и въоръжения конфликт.

Различните служби на ООН имат нужда от $1.6 милиарда за подпомагане на хуманитарните програми в Източна Африка, но разполагат само с половината от тази сума. Кения, Сомалия, Етиопия и Джибути са изправени пред хуманитарни кризи, които са най-лошите от 50 години насам.

Едно на всеки десет деца в Сомалия умира от глад, заяви Международният червен кръст през миналата седмица. Приблизително 11% от всички деца под 5 годишна възраст в Сомалия страдат от крайно недохранване, посочват още от хуманитарната организация.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.