1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Източна Европа е изправена пред големи проблеми с боклука

Източна Европа е изправена пред големи проблеми с боклука

Страните от региона още изостават много по отношение на управлението на отпадъците

Източноевропейските държави са изправени пред сериозни проблеми с боклука поради твърде неразвитите все още системи за рециклиране. Това предупредиха природозащитни групи от различни държави, цитирани от "Гардиън" съобщава dnevnik.bg.

"Хората не са запознати с рециклирането и управлението на отпадъците – проблем, който датира още от времето на комунизма", казва Лусиан Йонеску, директор на румънския клон на организацията Regional Environmental Centre for Central and Eastern Europe (REC). Според  екоорганизациите некачествените закони, проблемите с инфраструктурата, липсата за разбиране извън големите градове и отсъствието на политическа воля са довели до сериозни нередности, свързани с нелегалното изхвърляне на отпадъци.

Данни на Евростат от 2008 г. сочат, че  източноевропейските държави все още изостават много по отношение на управлението на отпадъците и най-назад е България, където процентът на рециклираните битови отпадъци на общините е нула. В Европейския съюз средният дял на рециклираните отпадъци е 21% от. В Австрия този процент е 69. Преди България е Румъния, където се рециклира 1 процент от сметта. Дdелът на отпадъците, които се изхвърлят на сметища в страните от ЕС, е средно 40%. В Румъния той е 99% , а в България – 100%. От словашката гражданска асоциация CEPTA отдават местния проблем на друго: според нея някои общини губят пари от рециклирането и жителите и местните власти са "демотивирани и отвратени" заради това.

Европейската комисия се стреми да увеличи рециклирането, но има страни-членки, които изостават в покриването на законовите изисквания и част от тях – България и Словакия – са изправени пред съдебни процеси, които Европейската комисия може да заведе срещу тях заради неизпълнение на изискванията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.