1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Източват и почистват язовирите в Добричка област

Източват и почистват язовирите в Добричка област

Превантивните мерки включват и денонощно наблюдение на водните съоръжения

Кметовете на общините в Добричка област, на територията на които има язовири и водоеми, да предприемат необходимите превантивни мерки за недопускане на бедствени ситуации. Това гласи заповед на областния управител на Добричка област Желязко Желязков във връзка с очакваните валежи и снеготопене.

Собствениците или ползвателите на язовирите трябва незабавно да ги източат до нивата, предписани от предприятие „Язовири и каскади“ по време на проверката в периода от 14 до 17 февруари.

Освен това е необходимо организиране на денонощно наблюдение на водните обекти, като поименно се определят лицата, осъществяващи контрол и наблюдение на язовирите, гласи още заповедта. В общините трябва да се създаде нужната организация за оповестяване и извеждане на населението от застрашените райони в случай на опасност.  

За да се избегнат преливанията на водните басейни, е нужно осигуряване на проводимост в критичните участъци по речните корита, по съоръженията на реките и почистване на водосборните пунктове.

До края на работния ден на 22 февруари кметовете трябва да информират областния управител за предприетите мерки във връзка със заповедта.  

На територията на Добричка област има 42 язовира. 12 от тях трайно са пресъхнали, 27 са отдадени на концесия. Само четири от всичките водни съоръжения са държавна собственост. По данни на областна управа голяма част от язовирите, общинска собственост, са с непочистени дерета и това създава опасност от образуване на прагове при източване или преливане. Четири от язовирите преляха по време на обилните снеговалежи преди дни, но без опасност от наводнения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.