1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Извършени са поддържащи дейности на територията на резерват „Сребърна“

Извършени са поддържащи дейности на територията на резерват „Сребърна“

По такъв начин се улесняват птиците при подготовката им за гнездовия период

През предходната седмица са извършени поддържащи дейности на територията на  ПР „Сребърна“. Окосена е тръстиката около колонията на къдроглавия пеликан. С нея са постлани наколните платформи и местата, на които птиците оформят гнездата си. Тази дейност се извършва всяка година и улеснява птиците при подготовката им за гнездовия период, като им дава  възможност за по-лесно кацане и излитане от гнездовата колония и осигурява спокойствието им чрез добра видимост към околните пространства.  Източният и западният противопожарен път са почистени от саморасла растителност и храсти, за осигуряване на достъп до специализирани автомобили в случаи на пожар.

В момента на територията на резервата се наблюдават постоянните обитатели – лебеди, водни кокошки, зеленоглава патица, малък и колям корморан, както и прелетните зимуващи видове - голяма белочела гъска и зимно бърне.

Рехабилитираният канал, осигуряващ захранването на езерото с вода от р. Дунав, все още е сух поради ниските водни стоежи в реката. Южният шлюз на канала е затворен, а нивото в голямото водно огледало на езерото е 250 см.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.