1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Извършиха проверки на потенциално опасните язовири във Врачанско

Извършиха проверки на потенциално опасните язовири във Врачанско

Нивото на водата в 22 язовира е под границите на разрешения за завиряване обем

Междуведомствена комисия с представители на Областна администрация - Враца, Областно управление "ПБЗН"- Враца, "Напоителни системи" ЕАД - клон Враца, Басейнова дирекция за управление на водите "Дунавски регион"- Плевен, звено Враца, извърши проверка на потенциално опасните язовири в областта, предаде Дарик.

Проверени са 22 язовира. Нивото на водата в тях е под границите на разрешения за завиряване обем. Осигурено е необходимото свободно място от 1/3 за поемане на водите от дъждовете през есента и снега през зимата, както и снеготопенето по високите части на планините през пролетта.

Сухият край на лятото и засушаването през есента са основен фактор за изпразването на язовирите. Проверката е установила, че стените на 10 язовира са в добро състояние и с почистени откоси без улягания и деформации на короната.

Започналото през лятото почистване от дървета и храсти на стените, все още не е завършено на следните язовири:

В община Хайредин: Язовир "Бързина„ - непочистен сух откос

В община Враца: Язовирите "Косталево","Сухият скът", "Под Кръста", "Мраморчица", "Кираджията, "Чирен ІІІ" - сухите откоси.

В община Роман: Язовир „Стояновци" - сухият откос.

В община Бяла Слатина: Язовирите "Габаре"и "Драшан" - сухите откоси.

В община Криводол: Язовирите "Султански дол" и "Градешница - сухите откоси.

Филтрация през язовирните стени има на язовирите "Косталево", "Кираджията" и „Сухият скът" в община Враца и язовир „Стояновци" в община Роман. Филтрациите са високо над дренажните призми и при спазване режим на завиряване до 2/3 от обема не представляват опасност за стените. Ерозия на участъци от язовирната стена има при язовир "Мраморчица" в община Враца и язовир "Градешница" - Роман. Завиряването на двата язовира е ограничено до нивото на ерозиралите участъци.

Аварийните планове на язовирите в област Враца, собственост на "Напоителни системи" и общините, са актуализирани и представени за съгласуване в ОУ "ПБЗН" - Враца. По места има организирани и аварийни складове с инертни материали, инструменти и механизация за реагиране при аварийна ситуация. В задоволително ссътояние са и всички общински язовири, отдадени под наем или на концесия.

Само 9 язовира в областта не са под наем или концесия. В община Враца това са 3 язовира, в община Хайредин - 2 язовира, в община Борован - 2 язовира и още толкова са в община Криводол. За тях се полагат грижи от общините, като в службите БКС са оборудвани аварийни складове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.