1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Иззети са над 3 км бракониерски мрежи от инспектори на ИАРА при проверки на реки и водоеми в страната

Иззети са над 3 км бракониерски мрежи от инспектори на ИАРА при проверки на реки и водоеми в страната

Проверени са и над 230 любители риболовци

В първите дни на новата година, инспектори на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури са извършили масирани проверки срещу бракониерски набези по реки и вътрешни водоеми в страната. За периода от 6 дни са иззети общо над 3 км /3 310 метра/ бракониерски мрежи и над 65 кг риба. Проверени са 236 любители риболовци и близо 20 правоспособни рибари, извършващи стопански риболов. Съставени са 15 акта, за извършване на любителски риболов без билети и за стопански риболов без разрешително.

Инспектори на ИАРА Силистра са иззели риболовни уреди с дължина 250 метра при проверка на река Дунав и вътрешни водоеми в първите дни на новата година. По подаден сигнал от любител риболовец, за бракониерски мрежи в язовир “Антимово”, инспекторите на ИАРА Силистра са извършили проверка. При обхода на язовира е открита бракониерска мрежа – капрон с дължина 200 метра и размер на окото 60 мм. Мрежата е иззета и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

При проверка на река Дунав в района от р. км 382 до р. км.  425 са открити 3 бр. метални винтери с по 2 броя крила в работно положение, както и една бракониерска мрежа - найлон, с дължина 50 метра и размер на окото 50 мм. Риболовните уреди са конфискувани и са на съхранение в складово помещение на сектор "Рибарство и контрол"-Силистра. Съставени са констативни протоколи срещу неизвестни извършители.

Инспекторите на ИАРА Силистра са проверили и 11 правоспособни рибари, извършващи стопански риболов, както и шест лица, извършващи любителски риболов. При тях не са констатирани нарушения.

Инспектори на ИАРА Плевен са проверили над 100 любители риболовци и близо 10 риболовни кораба по река Дунав. В началото на годината, инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Плевен са извършили масирани проверки на любители риболовци и риболовни кораби по река Дунав.

В района от р. км 598 до р. км 648, инспекторите на ИАРА са проверили 17 любители  риболовци и 3 бр. риболовни кораба, като нарушения не са констатирани. При нова проверка на река Дунав и река Искър, контролните органи на ИАРА Плевен са проверили 89 любители  риболовци и 4 бр. риболовни кораба. Инспекторите са съставили един акт на лице, извършващо любителски риболов без билет.

Проверени са близо 60 любители риболовци по реките Дунав  и Искър от инспектори на ИАРА Враца.  Инспекторите от сектор “Рибарство и контрол” Враца съвместно със служители от ГПУ Козлодуй са извършили проверка по река Дунав в района на топъл канал № 4 на 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". Проверени са 35 лица, извършващи любителски риболов. Инспекторите са констатирали едно нарушение за извършване на любителски риболов без билет и са съставили акт на лицето.

При проверка в района на лимана на пристанище “Радецки“ е открита и извадена от водата бракониерска мрежа с дължина 100 метра и размер на окото 40 мм. Уловената в нея около 3 кг риба - морунаж е освободена и върната във водата. Съставен е констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Инспекторите на ИАРА Враца са извършили проверка и по река Искър от община Мездра до с. Кунино, община Роман. Проверени са 21 лица, извършващи любителски риболов, като е съставен акт на един нарушител, извършващ  любителски риболов без билет.

Инспектори на ИАРА Велико Търново са съставили 11 акта на любители риболовци при проверки по реките Дунав, Янтра и Стара река. В първите дни на Новата година, инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Велико Търново са извършили масирани проверки по река Дунав, река Янтра в участъка от Първомайци до Драганово и Стара река в района Бряговица - Върбица. Общо са проверени 68 любители риболовци, като са съставени 11 акта на лица, извършващи любителски риболов без билет, съгласно Закона за рибарството и аквакултурите.

От лимана на река Дунав в зоната на комбинат “Свилоза” – Свищов, инспекторите  са открили и извадили от водата 4 бр. бракониерски мрежи с обща дължина 210 метра и 1 бр. герим. Мрежите са иззети и са съставени констативни протоколи срещу неизвестни извършители.

Инспектори на ИАРА Търговище са иззели 500 метра бракониерски мрежи от язовир “Ястребино”. Рутинна проверка на язовир «Ястребино» са извършили,  инспектори от сектор "Рибарство и контрол" на ИАРА Търговище.  Открити и извадени от водата са бракониерски мрежи с обща дължина 500 метра. Уловената в тях около 10 кг риба /каракуда и бяла риба/ е освободена и върната в язовира. Мрежите са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

250 метра бракониерски мрежи са иззети от язовир “Искър”. Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА София са извършили проверка на язовир “Искър”. При обхода на водоема, инспекторите са забелязали лице, извършващо незаконен риболов. Инспекторите са иззели 250 метра мрежи и 14,5 кг риба. На нарушителя е съставен акт за извършване на стопански риболов без разрешително.

2 км бракониерски мрежи са иззети от езеро “Мандра”. Акция на езеро “Мандра” са извършили  инспектори от сектор „Рибарство и контрол” на ИАРА Бургас. Проверката е ръководена от Янчо Янев, ръководител на Регионален център „Рибарство и контрол – Югоизточна  България”. Инспекторите на ИАРА са открили и извадили от водите на езерото 2 км бракониерски мрежи. В тях е имало уловена около 38 кг риба /сребриста каракуда/. Мрежите са конфискувани и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител. Рибата е дарена на Социалния патронаж към община Бургас.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.