1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Иззети са над километър бракониерски мрежи при проверки на водоеми в страната

Иззети са над километър бракониерски мрежи при проверки на водоеми в страната

Хванати са петима бракониери

Инспектори на ИАРА Шумен, Габрово и Пловдив са извършили проверки по водоеми и пазари в страната. В хода на проверките са хванати петима бракониери, както и лице, извършващо нерегламентирана продажба на риба. Общо конфискуваните бракониерски мрежи са над 1 км, а иззетата риба е 120 кг.

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Шумен са извършили внезапна проверка на язовир “Тича”. При обхода на водоема в залива на с. Ловец, инспекторите забелязват лодка във водата и я проследяват. След като лодката спира на брега и лицето в нея, започва прехвърляне на  риба и мрежи в лек автомобил "Опел", служителите на ИАРА залавят нарушителя. От бракониера с инициали Ф. М. Ч.от село Ловец са конфискувани лодката, мрежа с дължина 80 метра и 45 кг риба /каракуда/. На нарушителя е съставен акт за извършване на стопански риболов без разрешително. Инспекторите на ИАРА Шумен са успели да върнат във водата около 25 кг от рибата, останалите 20 кг риба е дарена на Социалния патронаж в град Велики Преслав.

Рутинна проверка на язовир “Христо Смирненски” са извършили инспектори от сектор "Рибарство и контрол" на ИАРА Габрово.  В хода на проверката, контролните органи са открили и извадили от водата 150 метра бракониерски мрежи. Уловената в тях близо 20 кг. риба /речен кефал и бала риба/ е освободена и върната във водоема. Мрежите са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Инспекторите са намерили още мрежи, но са решили да ги оставят във водата и да изчакат лицата, които са ги поставили. Не след дълго бракониерите се появяват и започват да вадят мрежите и улова. Инспекторите на ИАРА сигнализират на служители от РУ «Полиция» Габрово и подстъпите към язовира се блокират от автопатрулен екип и служителите на ИАРА. Контролните органи, спират за проверка джип с марка “Дайхатсу Фероза“ с който пътуват бракониерите. Установява се, че двамата нарушители с инициали В. М. и Х. И са от Габрово. В автомобила са открити мрежи, гумена лодка с гребла, уловена риба и други бракониерски атрибути. Мрежите са били с обща дължина 650 метра, а уловената риба е 40 кг от видовете - каракуда, речен кефал, пъстърва и бяла риба. На нарушителите са съставени актове за незаконен превоз на риба без документи за произход и за извършване на стопански риболов без разрешително. Мрежите и лодката са конфискувани, а иззетата риба е дарена на Дом за стари хора в село Стоките, община Севлиево.

В рамките на няколко дни, инспектори от сектор "Рибарство и контрол" на ИАРА Пловдив съвместно със служители на Полицията са извършили масирани проверки по пазари, водоеми и реки в региона. 

При проверка на язовир “Пясъчник”, инспекторите са хванали бракониер, извършващ стопански риболов. От него са иззети една гумена лодка и 100 метра мрежи. На нарушителя е съставен акт за извършване на стопански риболов без разрешително.

На пазара в град Съединение, инспекторите са хванали лице, извършващо продажба на риба. Продаваната около 15 кг риба /каракуда/ е била без документи за произход и първа продажба. На нарушителя е съставен акт за нерегламентирана продажба на риба. Инспекторите на ИАРА Пловдив са иззели рибата и са я дарили на Дома за деца с увреждания в с. Горна махала.

По сигнал за бракониерски набези на язовир “Пясъчник”, инспекторите на ИАРА са направили нова проверка на водоема. При пристигането им на язовира, инспекторите виждат лек автомобил “Опел”, който при появата на контролните органи веднага избягва. По-късно автомобила е открит в с. Мало Крушево, а в него са намерени лодка и 100 метра бракониерски мрежи. Те са конфискувани, а на водача на автомобила е съставен акт за извършване на стопански риболов без разрешително.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.