1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Кабинетът отложи закона за възобновяемата енергия

Кабинетът отложи закона за възобновяемата енергия

Документът трябва да реши въпроса с преференциалната изкупна цена, по която производителите продават екоенергия

Проектозаконът за енергията от възобновяеми източници (ВЕИ) ще бъде одобрен от правителството след Нова година. Причината е, че министърът на икономиката Трайчо Трайков не е участвал в последното за 2010 г. заседание на Министерския съвет. Трайков обаче държал лично да представи проекта, по който ведомството му, представители на бизнеса със зелена енергия и доставчиците на ток спорят повече от година.

Документът трябва да реши въпроса с преференциалната изкупна цена, по която производителите продават екоенергия. Новото предложение е тарифата да не се променя за целия период на договорите на новоизградени централи (25 г. за слънчеви и 15 г. за вятърни). Не е ясно обаче какви са конкретните критерии, по които Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще определя цените. В момента регулаторът може да вдига или сваля цените за всички стари и нови проекти.

Присъединяването на инсталациите на ВЕИ към мрежата също пречи на развитието на отрасъла. Според проекта на икономическото министерство, зелените централи ще зависят от възможностите на преносната и разпределителните мрежи, които всяка година ще бъдат обявявани от мрежовите оператори и енергийния регулатор. Ако бъде достигнат капацитет за включване на нови проекти, електрическите компании ще отказват по-нататъшно свързване.

Окончателното приемане на закона за ВЕИ от парламента може да се забави с година, предупредиха преди месец енергийни експерти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.