1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Какви са алтернативите на пластмасовите опаковки?

Какви са алтернативите на пластмасовите опаковки?

Tрудно e да се намерят заместители, особено в сектора на плодовете и зеленчуците

Търговията с хранителни продукти е изправена пред голямото предизвикателство да намали опаковките, най-вече тези от пластмаса. От друга страна е трудно да се намерят алтернативи, особено в сектора на плодовете и зеленчуците, където защитното фолио предпазва стоката от разваляне. Сега по нов път са тръгнали две германски вериги. 
 
Вместо да вакуумират краставиците, авокадото и отделни ябълки в найлоново фолио, в едната компания тестват нов метод за запазване свежестта на продуктите и без пластмаса. На нейно място по повърхността на плода или зарзавата се напръсква съвсем тънък слой от вещество, произведено на растителна основа. Тази втора "кожа" задържа влагата във вътрешността на продукта и забавя нахлуването на кислород. Именно това са причините за бързото разваляне на плодовете – от загубата на влага те изсъхват, а кислородът ги окислява и те стават кафяви.
 
Първите тестове показват, че новата материя запазва свежия вид на стоката два до три пъти по-дълго, отколкото без опаковка. Веществото е направено от материали, съдържащи се в кората, семената и месото на различни плодове и зеленчуци. То няма нито мирис, нито собствен вкус и е годно за консумация от хората. Новата опаковка носи предимства за всички, твърдят от веригата. Клиентите са доволни, защото продуктите остават по-дълго свежи, а търговецът изхвърля по-малко непродадена стока. А най-голямата полза е, че отпада пластмасовата опаковка.
 
Подобна алтернативна материя тестват и в друга компания. Продаваните там краставици са обвити в тънък слой, състоящ се от захар, целулоза и растителни масла. Този материал също е годен за консумация.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.