1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В ЕК обмислят данък върху пластмасите

В ЕК обмислят данък върху пластмасите

Хърватия предлага този данък да не се внася в националните бюджети, а направо в европейската хазна

Европейският съюз обмисля въвеждането на специален данък върху пластмасовите изделия, потвърдиха от хърватското европредседателство. Целта е да се намалят пластмасовите отпадъци, както и да се генерират нови приходи в общата хазна.

"Ние сме отворени за тази идея и ще я дискутираме с всички държави, за да проучим техните позиции", се казва в изявлението на Загреб. Подобна идея имаше и преди две години, когато за нея пръв заговори тогавашния комисар по бюджетните въпроси Гюнтер Йотингер. За него на преден план бяха най-вече екологичните аспекти. "Произвеждаме и ползваме прекалено много пластмаси, които въпреки рециклирането, в края на краищата се превръщат в отпадъци", каза Йотингер през януари 2018-та.

Сега Хърватия предлага този данък да не се внася в националните бюджети, а направо в европейската хазна. Така отчасти ще се компенсират загубите за бюджета, произтичащи от напускането на Великобритания. Липсата на британската вноска е една от най-оспорваните точки при преговорите за новата многогодишна финансова рамка, водени между Европарламента, Комисията и държавите членки.

Редица страни, начело с Германия, не са съгласни да увеличат националните си вноски, докато Комисията и Парламентът настояват за повече средства, с които да финансират общите разходи. Тази дилема би могла да се разреши с въвеждането на данък върху пластмасите, смятат експерти, позоваващи се на висшестоящи служители в Брюксел.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.