1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Калифорния ще добива електричество от уличния трафик

Калифорния ще добива електричество от уличния трафик

Сензори, монтирани в участък от двулентов път с дължина 1 км, ще произвеждат до 44 мегавата електричество

Американският щат Калифорния обсъжда възможността да произвежда електроенергия от уличното движение, съобщава германският вестник "Ханделсблат".

Комисията за природните ресурси на калифорнийския Конгрес неотдавна е приела законопроект, внесен от конгресмена Майк Гато, за разработване съответния пилотен проект.

Предвижда се в уличните платна да се монтират сензори, които да преобразуват в електрическа енергия вибрациите, причинени от движението на автомобилите. Проектът ще използва явлението, известно като "пиезоелектричество", при което електрическата поляризация на едно тяло се променя под въздействие на механично напрежение.

През февруари конгресменът Гато внесе в щатския Конгрес законопроекта си, според който сензорите, монтирани в участък от двулентов път с дължина 1 км, ще произвеждат до 44 мегавата електричество - достатъчно за захранване на 31 000 домакинства за една година.

Идеята все пак не е съвсем нова - Израел вече произвежда електричество по този начин, а Италия планира да монтира пиезоелектрически сензори в магистралата, свързваща Венеция и Триест, отбелязва "Ханделсблат".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.