1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Калифорния ще забрани хартиените касови бележки

Калифорния ще забрани хартиените касови бележки

Предвижда се мярката да влезе в сила от 1 януари 2022 г.

Забрана на хартиените касовите бележки - това е предложението на Фил Тинг, депутат в Асамблеята (законодателното събрание) на Калифорния – от 1 януари 2022 г. търговците на дребно в щата повече да не издават касови бележки на хартия, само електронни. Предвижда се и глоба от 300 щатски долара за нарушителите.

Тези малки хартийки, които обикновено изхвърляме веднага щом ги получим, са всъщност голям проблем. Според изготвения от Green America доклад за въздействието на касовите бележки върху околната среда и човешкото здраве, всяка година за производството им само в САЩ се изразходват 10 милиона дървета и 80 милиарда литра вода, образуват се 311 хиляди тона отпадъци и се отделят 5,5 милиона тона СО2.

Същевременно те са и опасни за здравето на хората, които са редовно в контакт с тях. Те са покрити с бисфенол, химикал, който действа като проявител, за да стане видимо мастилото. Този химикал обаче е токсичен за репродуктивната система, разрушава ендокринната система и нарушава хормоналния баланс на човешкия организъм.

При досег с бележките химикалът се абсорбира през ръцете в телата ни за секунди. Служителите на магазините, които работят на касите са най-силно изложени на такъв риск. Проучванията показват, че хората, които имат редовен досег с касови бележки, имат в телата си над 30% повече бисфенол, като това количество може да надвиши приетите в Европейския съюз норми за безопасно количество. В много страни от ЕС употребата му е забранена във всички хранителни опаковки, съдове и прибори.

„Приветстваме члена на Асамблеята Тинг за въвеждането на законодателство, което ще защитава здравето на работещите и потребителите в Калифорния, като същевременно защитава и околната среда, казва Бет Портър, директор по въпросите на климата и рециклирането в Green America. С течение на времето това законодателство ще попречи милиони дървета да бъдат изсичани и превръщани в касови бележки, които все по-малко потребители искат и които често заминават директно за сметището. Този законопроект ще направи Калифорния лидер в справянето с проблемите, свързани с касовите бележки.“

Калифорния отдавна е със славата на лидер в областта на устойчивото развитие. Още през 2015 г. щата прие законодателство за преминаване до 2045 г. на електричество 100% добивано от възобновяеми източници. Вече действащи закони забраняват в определени магазина найлоновите торбички за еднократна употреба и предлагането на пластмасови сламки в заведенията, ако клиентът изрично не си поиска.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.